poniedziałek, 13 grudnia 2010

Karminadle




Karminadle to potrawa kuchni górnośląskiej. Są to kotlety mielone przygotowywane z mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego ale również dawniej z króliczego, ponieważ na Górnym Śląsku był powszechny chów królików. Istnieje też wersja przygotowywana z mięsa wieprzowego i śledzi, właśnie ta wersja to tradycyjny karminadel górnośląski. 
Karminadle w przeszłości były daniem odświętnym, obecnie stały się potrawą podawaną w tygodniu. Pokrojone na plastry spożywane są również na zimno jako obłożenie kanapek z chleba lub bułek.
Inna spotykana nazwa karminadli to karbinadle.






Karminadle (kotlety mielone):

Składniki:
  • 40dkg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • bułka
  • cebula
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia

Mięso wymieszać z namoczoną bułką, surowym jajkiem,posiekaną zieleniną, drobno posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą,pieprzem. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Z masy mięsnej formować kotleciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) i smażyć jak, aż ładnie się zrumienią.
Można podać z ziemniakami i buraczkami.

Smacznego! :)





A poniżej trochę o śląskich strojach, kuchni, budownictwie itp. :)) 








3 komentarze:

  1. pyszne są takie ciekawostki regionalnej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne, złociste kotleciki :) I historia... bardzo lubie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śląskie jedzonko! Zapraszam też na bloga http://slaskodkuchni.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń