
Karminadle w przeszłości były daniem odświętnym, obecnie stały się potrawą podawaną w tygodniu. Pokrojone na plastry spożywane są również na zimno jako obłożenie kanapek z chleba lub bułek.
Inna spotykana nazwa karminadli to karbinadle.
Karminadle (kotlety mielone):
Składniki:
- 40dkg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- bułka
- cebula
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
Mięso wymieszać z namoczoną bułką, surowym jajkiem,posiekaną zieleniną, drobno posiekaną cebulą. Doprawić do smaku solą,pieprzem. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Z masy mięsnej formować kotleciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej) i smażyć jak, aż ładnie się zrumienią.
Można podać z ziemniakami i buraczkami.
Smacznego! :)

A poniżej trochę o śląskich strojach, kuchni, budownictwie itp. :))

pyszne są takie ciekawostki regionalnej kuchni.
OdpowiedzUsuńPiekne, złociste kotleciki :) I historia... bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszne śląskie jedzonko! Zapraszam też na bloga http://slaskodkuchni.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Zarówno przepis, jak i miniprzewodnik po Śląsku :) Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuńJak pamiętam to praktycznie zawsze przyjemnie i miło było przesiadywać w kuchni. Tym bardziej, że mając do dyspozycji takie porady jak https://basiazsercem.pl/ można naprawdę upiec przepyszne dania. Najbardziej zadowala mnie to, że wszystkim one smakują, czyli nie ma żadnego problemu z ich szybkim przygotowaniem.
OdpowiedzUsuń