wtorek, 16 listopada 2010

Słowem wstępu... :)

Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy :) 


Pomysł na założenie strony Kuchnia Śląska powstał jakiś czas temu, a inspiracją były śląskie smaki, które na co dzień goszczą w mojej kuchni. Co prawda nie jestem rdzenną Ślązaczką, ale mieszkam na Górnym Śląsku:) Polska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, co region to inny smak, obyczaj, tradycja...
Postaram się dokładnie opisać każdą potrawę, nie tylko pod względem smakowym, ale przede wszystkim przedstawić region, z którego danie się wywodzi. Najważniejsi są jednak ludzie, którzy przekazują polskie bogactwo kulturowe z pokolenia na pokolenie. To właśnie Im dedykuję bloga:)
Na stronie będą pojawiać się również potrawy spoza Śląskiej Ziemi.
Bardzo proszę o przesyłanie inspiracji ze swoich regionów*, a postaram się, aby każde zostało należycie opisane i docenione:)

Dewizja bloga brzmi... Nie zapominajmy o polskich znakomitych smakach!:)

* Proszę przesyłać przepisy, zdjęcia, filmy, opisy regionalnych potraw na adres: ilka_86@o2.pl lub zostawić wiadomość w komentarzu. Za wszystkie informacje bardzo będę wdzięczna:)
Już wkrótce przepis na Kluski Śląskie, Żurek oraz Karminadle.


1 komentarz: